Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/06/1003306/cancerstiftelsen.se/public_html/kcms/kcms_config.php on line 5 Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/06/1003306/cancerstiftelsen.se/public_html/kcms/kcms_lib.php on line 4 Gunnar Nilssons Cancerstiftelse | Ronden
www.cancerstiftelsen.se | Söndag, 24 Oktober 2021 | [English]
Gunnar Nilssons Cancerstiftelse
Det går att komma längre.
Det går att rädda fler!

Ronden

Grattis Gunnar!
Det känns extra skönt att få inleda den här spalten med de orden. I går tog nämligen Helsingborgs stora affischnamn ute i den stora idrottsvärlden, formel 1-föraren Gunnar Nilsson, 28, sin första seger i den hårda och riskabla bransch han valt till sitt yrke. I och med segern på svårkörda Zolder-banan i Belgien är därmed Gunnar den tredje svensk som vunnit ett F 1-lopp. De som lyckats med bravaden tidigare är bortgångne Joe Bonnier och gårdagens trea Ronnie Peterson.

Gunnars prestation är anmärkningsvärd i så motto, att han bara gör sin andra formel 1-säsong, men redan nämns med stor och välgrundad respekt hos sina konkurrenter. Han känner ingen respekt för sina konkurrenter när det är dags för ett lopp. Han vet att han, lika väl som de, kan vinna. Det gäller att inte vara buskablyg i det här sammanhanget. Och det är inte Gunnar heller. Ty då hade han inte vunnit nu.

Han är rätt kille
För stallet Lotus och dess stallchef Colin Chapman bevisade Gunnar nu att det är rätt kille han satsat på jämte Mario Andretti, som stod i pole position, men som råkade ut för en krock redan på första varvet. Andretti har varit stallets försteförare, han har fått de privilegier en sådan alltid får. Gunnar har fått titta på när Andretti fått ta över hans bil. Och sådant svider såklart. Det är inte säkert att Gunnar länge till behandlas som andreförare. Fjoråret, då han blev tionde i VM-sammandraget och kom en poäng före Ronnie Peterson, var ett läroår. Nu är det förbi. Matchen vidare uppåt har börjat!

Jag tror inte att Gunnar slår sig till ro med att vinna ett och annat VM-lopp. Han har säkert större mål för ögonen och visst finns det anledning att vara optimistisk beträffande hans chanser att så småningom slå sig fram till en verklig topp-placering. De insatster han svarat för i F1-loppen när bilen har fungerat har uppmärksammats väldeliga.

Redan i sitt tredje F1-lopp körde han in sig på en tredjeplats. Det var i Spanien förra våren. Han placerades som tvåa ett tag efter diverse protester som diskade segraren James Hunt, men som avslogs sedermera och Gunnar fick nöja sig med tredjeplatsen.

– Nu har jag visat alla mina belackare att jag kunde köra, sade Gunnar efter sin första stora framgång.
I går kom alltså segern han och alla hans supporters väntat på. En seger som inte betyder mycket bara för Gunnar, utan även för nästa VM-arrangör: Anderstorp i Sverige. Därifrån räknar man med en intäktsökning på miljonen.

Ett historiskt lopp
Gunnars seger och Ronnies tredjeplats är den finaste svenska insats någonsin i ett formel 1-lopp. En historisk prestation av motorcirkusens äldste och mest rutinerade förare och en av de färskaste. Sådant måste naturligtvis ge utslag i intresset för tävlingen på hemmabana.

I fjor misslyckades de båda svenskarna i tävlingen precis för Anderstorp. Både Gunnar och Ronnie fick bryta i Monte Carlo.

Publiken svek Anderstorp. Många fruktade att det skulle bli den sista F 1-tävlingen i Sverige. Men en ny sponsor skaffades fram och om två veckor är det dags för den femte tävlingen på Anderstorp.

Nu måste publiken komma
I år borde publikintresset öka väsentligt med tanke på vad som hände på Zolder. Både Gunnar och Ronnie visade att de är två väldigt skickliga förare som behärskar sina kärror och som kan hålla sig i loppets tät. Och det är ju där publiken vill se de svenska.

Svenska framgångar på Anderstorp har det varit tunt med. Ronnie Peterson blev tvåa premiäråret 1973, då han länge lett loppet, men blev passerad precis på målrakan när ett varv återstod. I fjor bröt exempelvis Gunnar redan efter två varv.

Inom formel 1 kan man aldrig ta en seger ena veckan som intäkt på ännu en framgång i nästa tävling. Det är så många detaljer som skall fungera för att segern skall nås. Men visst finns det anledning att ställa förväntningarna lite högre på Gunnar och Ronnie. Den sistnämnde har ju tidigare visat att han kan vinna. Och nu har Gunnar också gjort det!