Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/06/1003306/cancerstiftelsen.se/public_html/kcms/kcms_config.php on line 5 Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/06/1003306/cancerstiftelsen.se/public_html/kcms/kcms_lib.php on line 4 Gunnar Nilssons Cancerstiftelse | Testikelcancer drabbar unga: Cytostatika och samarbete får 98 procent att överleva
www.cancerstiftelsen.se | Söndag, 24 Oktober 2021 | [English]
Gunnar Nilssons Cancerstiftelse
Det går att komma längre.
Det går att rädda fler!

Testikelcancer drabbar unga Cytostatika
och samarbete får 98 procent att överleva

För 25 år sedan överlevde nästan ingen av de män som hade spridd testikelcancer. Idag är överlevnaden över 90 procent. Totalt överlever i Sverige idag 98 procent av de män som får testikelcancer.

- Framgångarna beror på användandet av ett mycket verksamt kombination av cellhämmande läkemedel - cytostatika - och på det svensk-norska samarbetet inom SWENOTECA, hävdar överläkare och docent Eva Cavallin-Ståhl vid Lunds Universitetssjukhus.

Testikelcancer är en relativt ovanlig sjukdom. I Sverige upptäcks omkring 250 fall varje år, vilket innebär att ca 6 av 100 000 drabbas. Motsvarande siffra för Norge är 10, och för Danmark ca 11. Antalet drabbade ökar något varje år.

- Vårt mål är förstås att alla patienter ska överleva, menar Cavallin-Ståhl. Grundförutsättningen för överlevnad är att det finns verksam behandling. Ända sedan 1979 har vi med stor framgång använt Cisplatinum, som är den viktigaste delen av cytostatikakombinationen BEP.

Cisplatinum är ett så giftigt cytostatikum att det från början fanns de som ansåg att det inte borde användas överhuvud taget. Bland annat var riskerna för allvarliga njurskador överhängande. Läkarna och forskarna lärde sig dock snabbt mer om ämnet, och kunde snart finjustera behandlingen. Resultatet var revolutionerande: överlevnadskurvan steg snabbt och brant för att i dag alltså vara uppe i 98 procent.
- Med tiden har vi också kunnat individualisera behandlingen bättre, berättar Cavallin-Ståhl. Behandlingar i ett tidigt skede av sjukdomen har blivit betydligt lindrigare än vad de var förut. Men det är heller inte alla patienter som blir hjälpta av enbart BEP. Med hjälp av blodprov kan vi se hur bra patientens tumör reagerar på behandlingen. Vid behov kan vi lägga till ytterligare ett verksamt läkemedel. Om inte heller det räcker för att slå ut tumören kan vi ytterligare intensifiera genom att ge högdosbehandling med stamcellstöd. Det behövs dock bara i enstaka fall.

Större patientunderlag behövs
För att kunna bedriva framgångsrik forskning behövs ett så stort patientunderlag som möjligt. Därför initierade Lund i början av 80-talet ett svenskt-norskt samarbete. Projektet heter SWENOTECA, vilket står för SWedish NOrwegian TEsticular CAncer.

- Syftet var att få ett heltäckande protokoll för utredning, stadieindelning, behandling och uppföljning av patienter med testikelcancer. God och enhetlig standard kommer snabbt patienterna till godo. Med åren har samarbetet vuxit och utvecklats och hjälper oss att skräddarsy behandlingen för den enskilde patienten och låta effekten av standardbehandlingen styra intensiteten av en fortsatt behandling. Det är oerhört viktigt att vi på detta sätt fortsätter att träffas och diskutera för att snabbast möjligt föra forskningen och därmed behandling och resultat framåt.

Många frågetecken kvar
Framgångarna vad gäller behandling och överlevnad för patienter med testikelcancer har alltså varit stora de senaste årtiondena. Flera stora frågetecken återstår dock att räta ut.

- En stor fråga är varför sjukdomen överhuvudtaget uppstår och varför den ökar, säger Cavallin-Ståhl. Sannolikt är det något i mammans miljö redan i pojkens fosterstadie som påverkar. Vilka skador i arvsmassan är det som gör att sjukdomen uppträder? Varför är risken för insjuknande i testikelcancer vara större för män med nedsatt fertilitet än för dem med normal?

Gunnar Nilsson
- Många minns nog den svenske formel 1-föraren Gunnar Nilsson, avslutar Cavallin Ståhl. Han dog knappt 30 år gammal i testikelcancer 1978. Hade han insjuknat bara ett par år senare hade han troligtvis överlevt. Hans mamma testamenterade hela sin förmögenhet till cancerforskning genom Gunnar Nilssons Cancerstiftelse. Vi är många forskare som fått nödvändiga anslag därifrån genom åren. Till exempel har anslag från den stiftelsen varit avgörande för samarbetet inom SWENOTECA.

Eva Hast

För ytterligare information kontakta Eva Cavallin Ståhl, Universitetssjukhuset i Lund, 046-171000.

Fakta: Varje år drabbas ca 25 000 män i Sverige av cancer. Av dem har 1 procent, eller ca 250 män, testikelcancer. Ungefär 70 procent av männen som får testikelcancer är mellan 20 och 40 år.