Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/06/1003306/cancerstiftelsen.se/public_html/kcms/kcms_config.php on line 5 Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/06/1003306/cancerstiftelsen.se/public_html/kcms/kcms_lib.php on line 4 Gunnar Nilssons Cancerstiftelse | Yvonne Ceder (2013)
www.cancerstiftelsen.se | Söndag, 24 Oktober 2021 | [English]
Gunnar Nilssons Cancerstiftelse
Det går att komma längre.
Det går att rädda fler!

 

 

 

 

Yvonne Ceder

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos svenska män och orsakar flest cancerrelaterade dödsfall. De huvudsakliga processer som orsakar prostatacancers uppkomst och utveckling är beroende av det manliga könshormonet androgen som agerar genom androgenreceptorn. Därför behandlas män genom androgenblockad, detta ger bra resultat på kort sikt, men på lång sikt kommer tumörerna tillbaka i en mer aggressiv kastrationsresistent form och då finns det ingen effektiv behandling. I detta projekt kommer vi att fokusera på detta mycket angeläget kliniska problem: att finna behandlingsalternativ för den nu dödliga kastrationsresistenta formen av prostatacancer.

Vi har tidigare funnit att nivåerna av androgenreceptorn i prostatan regleras av ett miRNA, miR-34c. Vi har även sett att detta miRNA reglerar proliferation, apoptos och migration av prostatacancerceller in vitro. Det har också visats påverka stamcellsförnyelse och differentiering. Detta miRNA försvinner vid cancer och detta leder till att cellerna delar sig snabbare, blir mer motståndskraftig och rörligare. Att reintroducera miR-34c i cancer celler vara en möjlighet att påverka alla dessa egenskaper genom en molekyl och skulle kunna representera ett effektivt terapeutiskt verktyg mot lokaliseras, men också spridd och kastrationsresistent prostatacancer.

Vi kommer att studera hur miR-34c påverkar somatiska prostataceller och stamceller, samt hur det fungerar i mer komplexa xenograft system. Specifikt undersöker vi hur det påverkar tumörinitiering och tillväxt, uppkomst av kastrationsresistens, androgenoberoende växt, mängden cirkulerande tumör celler i blod och metastaser. Resultaten konfirmeras i patient kohorter. Sammantaget hjälper detta oss att förstå hur detta miRNA påverkar de molekylära mekanismerna som driver utvecklingen av prostatacancer, och hur denna kunskap kan användas för att designa nya behandlingsalternativ.