Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/06/1003306/cancerstiftelsen.se/public_html/kcms/kcms_config.php on line 5 Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/06/1003306/cancerstiftelsen.se/public_html/kcms/kcms_lib.php on line 4 Gunnar Nilssons Cancerstiftelse | Gudrun Lindmark
www.cancerstiftelsen.se | Söndag, 24 Oktober 2021 | [English]
Gunnar Nilssons Cancerstiftelse
Det går att komma längre.
Det går att rädda fler!

Gudrun Lindmark

Tumörcellsdetektion i regionala lymfkörtlar från patienter som opererats för cancer i tjocktarmen Cancer i tjocktarmen behandlas med kirurgi och eventuell tilläggsbehandling med cytostatika/antikroppar.

Tumörstadieindelningen sker genom mikroskopisk undersökning av vävnadssnitt från den bortopererade tumören och från så många dränerande, så kallade regionala, lymfkörtlar i tarmpreparatet som möjligt. Undersökningen, som är den bästa tillgängliga i klinisk verksamhet idag, är en grov metod som baserar sig på ett fåtal tunna vävnadssnitt från varje lymfkörtel. Därigenom finns en risk för att lymfkörtlar med liten tumörspridning inte identifieras, och att sådana patienter dels inte får tilläggsbehandling och dels inte följs upp på ett optimalt sätt för tidig diagnostik av tumöråterfall. Celler från tjocktarmscancer uttrycker vanligen CEA (carcinoembryonalt antigen). Total mRNA från 200 lymfkörtlar har isolerats och frysts. Nivåerna av CEA mRNA har analyserats, och vi avser nu att undersöka nivåerna av mRNA för en medlem i wnt-signalkedjan.

Målet är att identifiera en ännu bättre markör än CEA mRNA eller en markör som tillsammans med CEA mRNA kan ge en sannare bild av tumörstadiet än den som undersökning av enbart vävnadssnitt ger. Syftet är att förbättra selektionen av patienter som bör få tilläggsbehandling och som bör följas upp.  

Tillbaka